måndag 27 augusti 2012

Topp 5 Bästa Tintins Biroller! Plats 4

Jag presenterar er, min topp fem biroller i Tintins äventyr! Och för att göra det hela lite mindre självklart har jag valt att skippa Tintins närmaste vänner. Ni kommer alltså inte bara inte se Tintin på listan (duh), utan inte heller Milou, Haddock, Professor Kalkyl eller Dupontarna. Listan består av de fem bästa karaktärerna som rör sig lite mer i bakgrunden, som kanske bara är med någon gång ibland, eller kanske bara en gång!

Sätt på den här för lite extra känsla, och innan jag glömmer det; Se upp för spoilers!


Plats 4: 
  

 
"Lao-Tze säger: Man måste finna vägen. Jag har funnit den, nu måste också ni finna den... men först! Ska jag hugga av er huvudet!"
  



 

Wang Didi
Debut: Blå Lotus

Hemland: Kina

Sysselsättning:  

Son till Wang Chen-Yee och anställd som avrättande knäppgök av Mitsuhirato. Förlorade förståndet när han blev förgiftad med raijajah, giftet som gör dig galen.
 
Relation till Tintin:
 
Tintins livvakt och bödel, dessutom adoptivbror till Tintins vän Tchang Tchong-Jen och son till Wang Chen-Yee som hjälpte Tintin under äventyret "Blå Lotus". Vän...(?)

 Motivation: 
Scenen när Tintin för första gången står öga mot öga med Wang Didi påminner inte lite om någon slags psykologisk skräckfilm från östra Asien. Utan den minsta tvekan börjar han svinga sitt svärd runt om sig som den galning han utan tvekan är. Efter ett smärre slagsmål, och efter att Didi fått en rejäl snyting, lyckas Tintin dock fly. Snart visar sig dock berättelsen om Wang Didi vara mycket sorgligare än man kanske tror, för när Tintin vaknar upp i Wang Chen-Yees hus, ledaren av motståndsrörelsen "Drakens Söner", så får man se det andra sidan av myntet. En familj som rivs isär av en vuxen son som beter sig som ett litet barn... ett livsfarligt litet barn, med en rejäl sabel. Han har blivit förgiftad med raijajah, giftet som gör dig galen, giftet som Tintin redan kom att möta som en av sina värsta fiender i förra äventyret "Faraos Cigarrer". Nu luras Didi allt oftare till att agera som bödel under Mitsuhiratos våld, Shanghais största skurk.

Men det blir ännu värre, för inte nog med att Didi en gång varit både en älskande son och delaktig i motståndsrörelsen mot Japans ockupation och opiumkriget, han har också varit Tintins egna, men hemliga, livvakt. När Mitsuhiratos män försöker skjuta ned Tintin på Shanghais trottoar så hoppar Didi på honom och räddar där med hans liv. Detta får Tintin dock inte veta fören långt senare och bara några dagar efter hjältedådet försöker Didi istället avrätta Tintin.

Återigen en karaktär som bara finns med i Blå Lotus alltså, om ni har läst de tidigare inläggen i bloggen så kanske ni vet att en karaktär från äventyret "Blå Lotus" har lite utav ett försprång till mitt hjärta. Tintins äventyr i fjärran öst är nog mitt favoritäventyr, och då är det ju självklart att jag ser med lite extra förtjusning på karaktärerna som Tintin möter just i det. Didi spelar dessutom en av de viktigaste rollerna i "Blå Lotus", han är ju skrämselmomentet. Hans fanatiska tal inför avrättningarna har blivit som ett slagord för hela äventyret, en av sakerna som gör Blå Lotus så pass minnesvärt och bra.

Oavsett huruvida det är synd om honom eller ej, och oavsett orsaken, så är Wang Didi utan tvekan Shanghais största blådåre. Hans "kinesiska visdomsord", citaten från någon han kallar Lao-Tze, med hans galna, om något stereotypa, kinesiska uttal utgör en skrämmande men ändå fantastisk kombo. Nog är han på många sätt kanske en extrem stereotyp, men Hergé är ju inte direkt känd för att vara subtil på just den punkten (även om just Blå Lotus har en speciell bakgrundshistoria kring just Hergés fördomar etc... men det tar vi en annan gång). Det är lite svårt att riktigt veta hur man ska känna för honom, och det påminns man hela tiden om när man ser kontrasten mellan Didis scener hos Mitsuhirato och hans scenet hemma hos familjen. Osäkerheten och det mystiska över honom, det läskiga och oroliga, gör honom till en fantastisk biroll. Till och med när han återfått sitt förstånd och blivit god igen behåller han lite utav det där underliga, då han drar ett lite obekvämt tal:

" [...] Jag sörjer Tintins avfärd, men jag glädjer mig över att ha fått en bror och jag tackar den övre makten för att ingen misste huvudet."

Varpå han själv skrattar högt, ensam, och skriker ut "EN BLOOL!" (glöm inte, han kan inte säga R) och skrattar ett nästintill djävulskt skratt. Efter ett sånt avskedstal är det inte så konstigt om man börjar undra om det verkligen stod riktigt till i huvudet på den pojken redan innan han blev förgiftad.

Han är läskig och rolig, sorglig och glad. Han är Wang Didi, nummer fyra på min lista, och han ska bara hugga av er huvudet.




Nästa person är ännu bättre, han har allt... bokstavligt talat. Kan ni gissa vem som får hamna på plats nummer 3?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar